Celstraf voor het bedreigen van ambulancepersoneel in Kesteren

Gepubliceerd op 16 oktober 2019 14:30

In januari 2018 werden twee Nijmeegse ambulancemedewerkers in Kesteren ernstig bedreigd toen zij hun werk probeerden te doen. De ambulancemedewerkers vroegen de rechter om een duidelijk signaal en kregen dit ook. Afgelopen vrijdag werd de dader in Arnhem veroordeeld tot een onvoorwaardelijke celstraf. Hiernaast moet de man boetes betalen. 

De vrouwelijke ambulancechauffeur was aanwezig in de rechtszaal, de verpleegkundige was niet aanwezig bij de zitting. Volgens Frans Spee (hoofd ambulancezorg Gelderland-Zuid) heeft het incident zoveel impact op haar gehad dat zij het niet kon opbrengen om ook in de rechtszaal aanwezig te zijn. Na het incident heeft de verpleegkundige geworsteld met posttraumatische stress. Ze had therapie nodig om weer te kunnen functioneren.

De ambulancemedewerkers reden vorig jaar op een melding van een onwelwording van een vrouw. Bij aankomst in de woning bleek dat de vrouw al was overleden. De volwassen zoon van de patiënt bedreigde het ambulancepersoneel, waarop de ambulancemedewerkers uit pure angst toch zijn gaan reanimeren totdat brandweer, politie en collega's arriveerden. De dader schold de ambulancemedewerkers uit voor onder andere 'domme koe' en 'hoer'. Ook dreigde hij dat de vrouwen niet rechtstandig het huis uit zou laten gaan en dat hij ze kapot zou slaan.

De rechter toonde begrip voor het feit dat de man emotioneel was omdat hij zijn moeder verloor, maar vond dat hij 'ver over de grens is gegaan'. De rechter vond het extra kwalijk omdat de dreiging tegen hulpverleners was gericht. De rechter heeft de man tot een onvoorwaardelijke celstraf veroordeeld. Ook moet de man boetes betalen aan de verpleegkundige (900 euro) en aan de chauffeuse (650 euro). Bij het veroordelen tot celstraf speelde de geschiedenis van de dader ook een rol: de man is al eens veroordeeld voor bedreiging en geweld. De man kreeg twee maanden celstraf, waarvan één maand voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het ambulancepersoneel voelde zich na het vonnis van de rechter gehoord. 

Lees hier het volledige artikel (Bron: De Gelderlander, 2019)

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.