Noodkreet Nijmeegse Neeltje: stop met geweld tegen hulpverleners

Gepubliceerd op 14 november 2019 14:59

Na het incident in Rotterdam waarbij een politieagent knock-out werd geslagen bij een trouwstoet, schreef de gepensioneerde Neeltje een betoog over geweld tegen hulpverleners. Volgens haar moet het maar eens afgelopen zijn met geweld en gescheld tegen hulpverleners. Neeltje stapte met haar betoog naar de Nijmeegse burgemeester Bruls. Bruls was onder de indruk van het betoog, en organiseerde afgelopen week een bijeenkomst waarbij hulpverleners hun ervaringen met geweld uit de praktijk deelden.  

Bruls reageert op het betoog: 'Het gevaar is dat we als maatschappij bepaald gedrag normaal gaan vinden, terwijl het dat niet is. Of het nu gaat om mensen bij de politie, brandweer of ambulance óf om ambtenaren die achter een loket werken: als ze te maken krijgen met hufterig gedrag, pleiten wij ook voor het doen van aangifte. Hoe klein de overtreding ook is.'

Ambulanceverpleegkundige Sylvia Dupont laat weten: 'We leven in een 24-uurseconomie, ook op het gebied van zorg. Dat betekent dat mensen op ieder moment van de dag geholpen willen worden, en het liefst zo snel mogelijk. Men wordt ongeduldiger, meent overal recht op te hebben. Dat vind ik een gevaarlijke ontwikkeling. Want vergeet niet: we proberen overal zo snel mogelijk bij te zijn. Maar soms lukt dat niet, of komt een meer spoedeisend geval tussendoor aan bod. Dat begrip is er lang niet altijd.'

Brandweercommandant Ronald Fortuin vertelt dat mensen over het algemeen blij zijn als de brandweer komt. Toch is er een uitzondering: Oud & Nieuw. Tijdens de jaarwisseling heeft Ronald meegemaakt dat omstanders vuurpijlen naar hem gooiden terwijl hij aan het werk was. Ook werd er een paar jaar terug tijdens een jaarwisseling een molotov-cocktail naar het brandweerpersoneel gegooid; dat maakte veel indruk. Volgens Ronald worden er komende jaarwisseling voor het eerst bodycams gedragen door brandweermedewerkers. Hij hoopt dat dit een afschrikkende werking zal hebben.

Politieagent Joost vertelt tot slot: 'Mensen zien ons soms als boeman, als we een bekeuring uitdelen of iemand vermanend toespreken. Dat is in zekere zin best begrijpelijk, maar voor ons lang niet altijd prettig.' Volgens Joost komt het geweld waar hij mee te maken heeft vaak voort uit drank- of drugsgebruik. Toch besluit Joost dat de normvervaging die hij steeds vaker ziet hem zorgen baart.

 

Lees hier het volledige artikel (Bron: De Gelderlander, 2019).


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.