België: Affichecampagne en camera's tegen geweld tegen hulpverleners

Gepubliceerd op 3 december 2019 13:08

De Belgische Ambulanciersunie en Brussel trekken aan de bel, omdat agressie tegen hulpverleners blijft toenemen. De Brusselse brandweer noteerde dit jaar al 32 ernstige gevallen van agressie ten opzichte van enkele gevallen in voorgaande jaren. Brussel bestudeert het inzetten van camera's om geweld tegen hulpverleners beter in kaart te brengen en te voorkomen. De Ambulanciersunie en SPOEDmagazine / SPOED112 starten een affichecampagne voor het grote publiek, om zo geweld tegen hulpverleners onder de aandacht te brengen.

 

Campagne geweld tegen hulpverleners

Uit een enquête onder leden van de Ambulanciersunie bleek dat acht op de tien ambulancemedewerkers slachtoffer zijn geweest van ernstig verbaal of fysiek geweld. Dries Deschilder, voorzitter van de Ambulanciersunie werd zelf ook meerdere malen geconfronteerd met geweld: 'We werden ooit opgeroepen voor een bewusteloze man. Toen we ter plaatse kwamen, stormde die me een knuppel op ons af, waarna we hem moesten overmeesteren om erger te voorkomen. Collega's van me hebben ooit onder bedreiging van een wapen een man moeten reanimeren, terwijl er voor hem geen hulp meer mogelijk was.'

Het is de Ambulanciersunie niet duidelijk waarom hulpverleners vaker met geweld geconfronteerd worden. 'We komen ter plaatse om mensen te helpen: niet meer of minder.' Sociologen wijzen op de evolutie waarbij hulpverleners in uniform steeds vaker worden gezien als een 'verlengstuk van het overheidsapparaat, van de macht worden aangezien. Hierdoor keren mensen zich soms ook tegen hen', aldus Frank Van Overwalle, VUB-professor. 

De Ambulanciersunie voegt toe: 'Als het geweld tegen hulpverleners niet snel onder controle geraakt, vinden we straks nog amper mensen bereid om deze job te doen.'

 

Camera's

Niet alleen ambulancemedewerkers, maar ook de Brusselse brandweer is de toenemende agressie beu. Volgens bevoegd staatssecretaris Pascal Smet (One.brussels) noteerde de Brusselse brandweer dit jaar als 32 gevallen van ernstige fysieke of verbale agressie. Vijf jaar geleden was er jaarlijks maar een handvol van dit soort incidenten. Smet bestudeert de inzet van camera's, die de Brusselse hulpverleners bij zich dragen. De camera's zorgen voor beter bewijsmateriaal, en zouden mensen sneller afschrikken om zich agressief te gedragen. 

Tot slot is met de Brusselse politie afgesproken dat die sneller te plaatse komt wanneer er zich tijdens een interventie problemen voordoen. Smet benadrukt dat ook brandweermedewerkers voortaan 'systematisch een klacht in moeten dienen bij de politie' als zij te maken krijgen met agressie.

 

Lees hier het volledige artikel (Bron: Het Nieuwsblad / Nieuwsblad.be, 2019)

 


«   »