95% van de Nederlanders: zwaardere straffen bij geweld tegen hulpverleners

Gepubliceerd op 10 december 2019 12:12

95% van de Nederlanders is klaar met geweld tegen hulpverleners, en vindt dat dit geweld zwaarder bestraft mag worden. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Verder blijkt uit hetzelfde onderzoek dat ruim driekwart van de Nederlanders vindt dat er volgend jaar geen vuurwerk mag worden afgestoken in wijken waarin politie en hulpverleners worden bedreigd. Vanaf 1 januari 2020 gaat er een wet in die het hinderen van onder andere agenten en ambulance personeel zwaarder bestraft. De maximumstraf zal dan worden verdriedubbeld tot drie maanden cel.

28% van de participanten die deelnamen aan het onderzoek vindt dat agressie tegen hulpverleners voorrang moet krijgen op zaken als illegale handel in vuurwerk en de handhaving van tijden waarop vuurwerk afgestoken mag worden.

Tot slot blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de Nederlanders voorstander is van een algemeen vuurwerkverbod voor particulieren. Mediadeskundige Mark Koster zei afgelopen week in Goedemorgen Nederland: 'Vuurwerk moet je gewoon lekker afsteken, maar je moet met je vingers van gezagsdragers afblijven. Zij zijn er om ons te beschermen. Ik vind die straffen dus een heel goed idee.' Anne Kuik (CDA-kamerlid) vult hem aan: 'Ik kan hier echt heel boos over worden. Gelukkig kunnen veel mensen hier goed mee omgaan, maar we moeten heel hard degenen aanpakken die dat niet kunnen.'

Lees hier het volledige artikel (Bron: WNL, 2019)

Lees hier meer over het onderzoek van I&O Research (Bron: I&O Researsch, 2019)

 


«   »