Meer geweldsincidenten tegen brandweer en politie tijdens jaarwisseling

Gepubliceerd op 4 januari 2020 12:46

Ook deze jaarwisseling was er sprake van verschillende geweldsincidenten tegen hulpverleners. Met name brandweer- en politiemedewerkers hebben met meer incidenten te maken gehad dan de jaarwisseling van vorig jaar. Na een inventarisatie onder de 25 veiligheidsregio's concludeert de brandweer dat er een lichte stijging is in het aantal incidenten tijdens Oud en Nieuw. Volgens politiekorpschef Erik Akerboom hebben hulpdiensten het afgelopen jaarwisseling drukker gehad dan andere jaren. 

 

Meer geweldsincidenten

Er zijn nog geen exacte cijfers van de geweldsincidenten tijdens jaarwisseling beschikbaar, maar in een interview met de NOS zegt Akerboom dat hij verwacht dat er meer incidenten waren dan tijdens vorige jaarwisselingen. Hij vindt het onacceptabel dat er ook dit jaar weer geweld is gebruikt tegen hulpverleners. Akerboom voegt hieraan toe: 'Ze werden belaagd bij het blussen of werden bekogeld met vuurwerk en stenen, ook weer afgelopen nacht. Dit mag nooit normaal worden.' De korpschef pleit voor grote gezamenlijke evenementen, een verbod op onveilig vuurwerk en strengere straffen voor raddraaiers.

 

Vuurwerk

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor een vuurwerkverbod. Oppositiepartijen Partij voor de Dieren en GroenLinks willen dit wel en werken samen aan een wetsvoorstel.

Bij een fatale flatbrand in Arnhem zijn een vader en zoon om het leven gekomen. De brand is waarschijnlijk ontstaan door vuurwerk. Twee verdachten zijn aangehouden. De verdachten zijn jongens van 12 en 13 jaar. Akerboom noemt de brand schokkend.

Brandweer Nederland zegt in een persbericht dat het aantal incidenten in veertien regio's gelijk bleef, maar in elf regio's het aantal incidenten is gestegen. Het totaal aantal meldingen was 4340, volgens de brandweer zijn dit 118 meldingen meer dan de jaarwisseling van vorig jaar. Meer dan de helft van alle meldingen vond plaats in de vier grote steden en de omgeving hiervan.

 

Jaarwisseling in steden

Oud en Nieuw verliep in gemeente Den Haag zeer druk, maar er vonden geen grote incidenten plaats. Toch was er ook in Den Haag wel sprake van geweld tegen of bedreiging van hulpverleners. In de gemeente Amsterdam verliep de jaarwisseling onrustig. De gemeente Amsterdam zegt dat de politie meer arrestaties heeft verricht dan vorig jaar. De sfeer tegenover hulpverleners was geregeld grimmig. Binnen de gemeente Amsterdam zou het geweld tegen brandweerlieden, ambulancemedewerkers en politieagenten zijn gestegen. Agenten raakten gewond door mensen die zich tegen hun arrestatie verzetten, of door vuurwerk dat naar hen werd gegooid. 

De politie-eenheid in Rotterdam meldt dat er 59 mensen zijn gearresteerd. Twee mensen zijn zwaargewond geraakt. In zeven gevallen waarin agenten werden belaagd zijn arrestaties verricht. Ook de brandweer had het druk in deze regio, hoewel er geen grote incidenten waren. Ook het Oogziekenhuis in Rotterdam had het druk tijdens de jaarwisseling. Een kinderoogarts zei in het NOS Radio 1 Journaal dat er aan tien ogen blijvende schade is. Na 23:30 uur werden er achttien slachtoffers binnengebracht. Dat is ruim een verdubbeling vergeleken met de vorige jaarwisseling.

In Utrecht heeft de ME op een aantal plekken in moeten grijpen om de orde te herstellen. 23 van de arrestanten in de stad waren minderjarig. Een agent liep een gescheurd trommelvlies op toen er met zwaar vuurwerk naar de politie werd gegooid. Ook in Vianen in de gemeente Vijfheerlanden werden agenten en omstanders bekogeld met vuurwerk. Ook daar werd de brandweer gehinderd bij het blussen van autobranden.

 

Lees hier het volledige artikel (Bron: NOS, 2020)

 

 


«   »