Voornemen voor 2020: 'Doeslief' tegen hulpverleners

Gepubliceerd op 8 januari 2020 14:45

Het lijkt erop dat sommigen vinden dat je je één nacht in het jaar mag misdragen. Dat het met de jaarwisseling geoorloofd is om met stenen, bierflesjes en (zwaar) vuurwerk naar politie te gooien, zoals in onder andere Utrecht en Ede afgelopen jaarwisseling het geval was. In Den haag werden zelfgemaakte kraaienpoten voor een brandweerkazerne gelegd, zodat de brandweer bij het uitrijden zijn banden lek zou rijden. 

Korpschef Erik Akerboom (Nationale Politie) noemt oudejaarsavond 'de gevaarlijkste avond van het jaar' voor de politie. Stephan Wevers, voorzitter van Brandweer Nederland, noemt het 'wrang' dat op 364 dagen brandweer en burger samenwerken om branden te voorkomen, maar dat dit op één dag niet lukt. Vijf tot tien procent van het totaal aantal incidenten tegen hulpverleners vindt plaats tijdens de nacht van Oud en Nieuw plaats. 

 

Maatregelen 

Wie zijn medeburger durft aan te spreken op vuurwerkoverlast, loopt het risico klappen te krijgen. Zo was dat het geval in Andijk, waar een 73-jarige bewoner werd mishandeld door drie jongens. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat 83 procent van de Nederlanders die overlast ervaren daar niets van durft te zeggen. 

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeerde dat maatregelen die tot nu toe zijn genomen, niet hebben geleid tot een daling van het aantal slachtoffers, incidenten en schade, maar ook niet tot vermindering van het aantal brandstichtingen, vernielingen en openbare geweldpleging. 

Iedere jaarwisseling zijn er ongeveer 11.000 incidenten waarvoor politie, brandweer en ambulance voor moeten uitrukken. Toch lijkt de enige echte oplossing het bewustzijn onder de Nederlandse bevolking zelf. Het zijn de Nederlanders die bepalen hoe Oud en Nieuw verloopt. #Doeslief zou hierbij voor iedereen een goed voornemen zijn. 

 

Lees hier het volledige artikel (Bron: NRC, 2020)

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.