Politie: ruim 9300 incidenten tijdens jaarwisseling

Gepubliceerd op 10 januari 2020 17:04

De politie meldt dat er tijdens de afgelopen jaarwisseling ruim 9300 incidenten waren. Dat zijn bijna 400 meldingen meer dan vorig jaar. Het gaat om meldingen van brandstichting, vernieling en openlijke geweldpleging tegen hulpverleners. Wel waren er tijdens de jaarwisseling iets minder aanhoudingen: bijna 300 tegen 309 tijdens de jaarwisseling van vorig jaar.

Op de langere termijn blijk het aantal incidenten juist af te nemen. De afgelopen vijf jaar daalde het aantal incidenten met ongeveer een kwart. Het aantal arrestaties in de afgelopen vijf jaar is zelf gehalveerd. 

 

Niet volledige werkelijkheid

De politie zegt dat de cijfers niet de volledige werkelijkheid weergeven: 'De sfeer wordt steeds grimmiger', zegt een commandant die afgelopen jaarwisseling dienst had. Volgens de politie is er sprake van meer geweld tegen agenten. 'Ook dit jaar zijn er veel agenten belaagd met vuurwerk, ernstig ook zoals in Breda en Den Bosch', zegt Ruud Verkuijlen (programmamanager Geweld tegen politieambtenaren). Hij voegt hier aan toe: 'In Breda ging het er zo heftig aan toe dat agenten de professionele inschatting hebben gemaakt om zich terug te trekken en hulp van de Mobiele Eenheid (ME) in te schakelen'. Volgens de politieman zijn er veel incidenten die nauwelijks geregistreerd worden, omdat agenten vinden dat geweld bij hun beroep hoort en dat je voor een kleine verwonding geen aangifte hoeft te doen.

 

Lees hier het volledige artikel (Bron: NOS, 2020)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.