Problemen die niet worden opgelost met een nacht in de cel

Gepubliceerd op 16 januari 2020 15:47

In december 2019 schrijft BN DeStem dat er in het Amphia ziekenhuis in Breda en Oosterhout 963 incidenten werden gemeld van agressieve en gewelddadige patiënten (fysiek en verbaal geweld). Dat zijn bijna drie incidenten per dag. De genoemde cijfers in het artikel dateren uit 2018, maar ook in 2019 nam het aantal incidenten in het Amphia ziekenhuis niet af. Het gaat om gebruikelijke lastige patiënten vanwege overmatig alcohol- en/of drugsgebruik, maar het valt verpleegkundige Arjan van den Broek op 'dat we steeds meer psychiatrische patiënten en verwarde ouderen binnenkrijgen die, omdat ze het niet meer weten, agressief worden.'

Er wordt gewezen naar de bezuinigingen in de zorg, waardoor er minder adequate hulp voor mensen met psychiatrische klachten zou zijn. 

 

Verwarde personen

De afgelopen jaren halen verwarde personen steeds vaker de headlines van het nieuws. Vanuit de statistieken wordt een toename van het aantal incidenten met verwarde personen benoemd. In de eerste helft van 2019 kreeg de politie landelijk 47.632 meldingen waarbij verward gedrag een rol speelde, meldde NOS eerder dit jaar. Dit is 8 procent meer dan vorig jaar. Incidenten waarbij sprake is van verward gedrag, worden sinds 2013 geregistreerd. Sindsdien is het aantal meldingen ieder jaar gestegen. De politie noemt dit een zorgelijke trend. 

 

Maatschappij

Vaak gaan er verdrietige en kwetsbare verhalen schuil achter deze incidenten. Problemen die niet worden opgelost met een nachtje cel. Het gaat om mensen die hulp nodig hebben om uit hun situatie te komen om zo weer te kunnen functioneren in de maatschappij.  

Het onderwerp is vaak benoemd, maar is inhoudelijk onderbelicht gebleven. 

 

Lees hier het volledige artikel (Bron: BN DeStem, 2020)

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.